North Sea Living

‘North Sea Living’ is een interieurboek dat doet dromen over mooie gebouwen, vintage design en originele inrichtingideeën, maar ook over die unieke way of life van kustbewoners. Het bevat 15 heel diverse fotoreportages, gemaakt in huizen en appartementen aan de Noordzee, van hoog in Nederland tot waar de Noordzee overgaat in de Atlantische oceaan. Een van de reportages is gewijd aan een van de laatste authentieke art deco appartementen op de dijk van Oostende, gerestaureerd en ingericht door Isabelle Boonefaes.

north-sea-living-p88-89-monique-bertrand-eric-boonefaes.jpg

Monique Bertrand en Eric Boonefaes wonen in een van de laatste art-decogebouwen op de zeedijk van Oostende dat aan de sloopwoede kon ontsnappen. In de marmeren inkomhal met oude lift en originele glas-in-lood ramen zijn de jaren ’30 niet ver weg. De uitspringende ramen zorgen voor een zeezicht van 180 graden.

Dochter Isabelle vond het appartement en zag als interieurarchitecte onmiddellijk de mogelijkheden. “Het stond al lang leeg, maar het was nog volledig origineel. Wij vonden het prachtig in al zijn vergane glorie, ondanks de trieste aanblik.” Dat het in 1937 gebouwd werd, ontdekten ze na het verwijderen van vele lagen behangpapier. Isabelle ging de uitdaging aan om het appartement tot in de kleinste details te restaureren. “De tegels in de gang hebben we wel vervangen. We vonden ze te druk en ze waren ook erg beschadigd.” Monique wilde een rustig interieur, zodat de zee altijd de hoofdrol kan spelen. “Toen we hier kwamen wonen, hebben we bijna niks nieuws gekocht. Alleen de kasten in lichte eik in de leefruimte, die heeft Eric gevonden. De kleur en het fijne ontwerp passen mooi bij de stijl van het appartement.”

De lichte kleur van het visgraatparket en de grijsblauwe muren ondersteunen het zeegevoel. “Het is altijd de bedoeling geweest dat door deze kleuren ‘buiten’ ongemerkt ‘binnen’ komt. “Fotograferen is Moniques hobby; ze kan urenlang voor het raam staan met haar toestel. “Ik heb zo veel foto’s van de zee en geen twee zijn dezelfde. Het licht en de kleuren veranderen voortdurend. De zee blijft me fascineren in al haar gedaanten, doorheen de seizoenen, op elk moment van de dag.”

north-sea-living-p92-93-monique-bertrand-eric-boonefaes.jpg

Om het zicht op de zee vrij te houden zijn er geen hoge zetels voor de ramen en heel weinig voorwerpen op de vensterbank. De kleine antieke tafel bij het raam is nog van de vorige eigenaar.

De originele tafel en stoelen van Poul Kjærholm kochten ze in 1973.

Text by Sigrid Vandensavel / Isabelle Boonefaes - Photography by Diane Hendrikx